на живо

Трофеят не се пипа!

Или когато нарушиш един неписан закон в спорта...

Facebook

Едно от най-големите суеверия в спорта е, че трофеят не трябва да се докосва преди да го спечелиш. Точно това "проклятие" усети звездата на "Олимпик" Марсилия Димитри Пайе във финала на Лига Европа срещу "Атлетико" Мадрид, спечелен от испанците с 3:0.

При излизането на двата тима на терена, френският национал докосна купата, с което наруши неписания закон. Привидно всичко започна добре за "Марсилия", а Валер Жермен пропусна отличен шанс за гол още в 5-ата минута.

Събитията на стадиона в Лион бързо поеха в различна посока. В 21-ата минута Андре-Франк Замбо Ангиса сгреши при изнасянето на топката, тя стигна до Антоан Гризман и звездата на "Атлетико" с лекота се разписа за 1:0. Няколко минути по-късно Пайе бе принуден да напусне терена със сълзи на очи заради контузия в бедрото.

Снимка: Reuters

Има и други примери за "проклятието" с докосването на купата. То бе усетено с пълна сила от Дженаро Гатузо във финала на Шампионската лига през 2005 г. между "Милан" и "Ливърпул". Халфът на "росонерите" докосна трофея на почивката при резултат 3:0 в полза на италианския гранд, а впоследствие мърсисайдци направиха зрелищен обрат и спечелиха трофея след дузпи.

За първи път въпросното суеверие се прокрадва в САЩ. Победителите в конференциите в НХЛ вече не вдигат трофеи преди да спечелят Купа "Стенли".