на живо

Трудна победа за волейболните национали на старта на Лигата на нациите

Тимът на Китай измъчи избраниците на Пламен Константинов

FIVB

Мъжкият национален отбор по волейбол започна с трудна победа участието си в новия турнир - Лигата на нациите, който замени Световната лига. В първия си официален мач за годината "лъвовете" се наложиха с 3:2 (25:18, 18:25, 19:25, 25:17, 15:11) над домакина на първия турнир - Китай.

Пламен Константинов започна с Георги Братоев, Тодор Скримов, Розалин Пенчев, Боян Йорданов, Илия Петков, Виктор Йосифов и либеро Теодор Салпаров.

Първият гейм започна очаквано колебливо за националния тим. До първото техническо прекъсване двата отбора не успяваха да дръпнат в резултата, а след това Боян Йорданов и Тодор Скримов донесоха преднина на „лъвовете” с отлични атаки.

Снимка: FIVB

Централните блокировачи също показаха добра игра и така първият гейм отиде на сметката на България след 25:18.

Вторият гейм започна по-добре за домакините от Китай, които бързо натрупаха голяма преднина. В игра се появиха Валентин Братоев и Георги Сеганов, с чиято помощ, както и с доброто представяне на Скримов от сервис линията, изоставането бе съкратено само до 3 точки.

Това обаче не бе достатъчно и резултатът беше изравнен 1:1.

Снимка: FIVB

Третият гейм започна доста оспорвано и вървеше точка за точка  до първото техническо прекъсване. Валентин Братоев продължи с добрите си изяви на игрището, но те не бяха достатъчни за успех, а китайците поведоха с 16:10 при второто прекъсване.

Те успяха да задържат преднината до края си и в крайна сметка резултатът стана 2:1.

Момчетата на Пламен Константинов се мобилизираха в четвъртата част и бързо дръпнаха в резултата, като авансът им дори набъбна до 8 точки. В края на гейма настъпи отпускане в българските редици, което доведе до намаляване на резултата, но за жалост на волейболистите на Китай, не предотврати изравняването.

Снимка: FIVB

В началото на тайбрека „лъвовете” дръпнаха с 2 точки преднина. При такъв резултат дойде и размяната на полетата. Розалин Пенчев направи разликата още по-голяма, като националите затвориха частта при 15:11.

Утре (26 май) "лъвовете" играят срещу САЩ втория си мач от турнира.