на живо

Турнир в памет на Величко Чолаков (ВИДЕО)

40 деца взеха участие в надпреварата

Близо 40 деца взеха участие в традиционния турнир по вдигане на тежести в памет на Величко Чолаков в Спортната зала в Смолян. Надпреварата бе за деца и кадети до 15 г.

На 20 август се навършиха две години от кончината на единствения български щангист с медал от олимпийските игри в Атина през 2004 г. в категория над 105 кг.

В същата категория Чолаков става световен шампион във Ванкувър (2003 г.) и европейски в Киев (2004 г.). След края на състезателната си кариера Величко работи като треньор в клуба по вдигане на тежести в областния град.

"Колкото голям, толкова и добър. Просто много рядко може да се роди такъв човек с такова голямо сърце и уважителен към останалите", сподели Костадин Грозданов - първият треньор на Чолаков.

"Да ги помним не само ние, но и тези, които тепърва ще се занимават с този спорт, да знаят кой е Величко Чолаков", заяви олимпийският вицешампион по вдигане на тежести от Сидни 2000 г. Георги Марков.

"За това съм дошъл с моите състезатели - да уважа великия Величко. Железният Величко, великият Величко, големият българин!", каза Златан Ванев, който е трикратен световен шампион по вдигане на тежести.

Тагове: