на живо

Турнирът, който направи "Атлетико" Мадрид печеливш

За 4 сезона "дюшекчиите" прибраха над 220 милиона евро от Шампионската лига

Шампионската лига се превърна в машина за печелене на пари. С това твърдение могат да се съгласят най-вече от "Атлетико" Мадрид, които след победата си над "Леванте" си осигуриха място в най-комерсиалния клубен турнир. 

Страхотен спортен успех и отлична новина за икономиката на клуба. Откакто тимът участва в Лигата на богатите, си е заработил солидни финансови приходи. За 4 сезона "Атлети" са прибрали 224 милиона евро, а сезон 2017/18 и 2018/19 имат осигурени минимум 31 милиона.

Първото участие на тима от Мадрид в този кръг е през 2013/14, когато "рохибланкос" достигнаха до финала и прибраха 50 милиона евро. 

В последвалия сезон отборът отпадна във фазата на четвъртфиналите, но това не намали драстично финансовия приход на тима - 43 милиона.

Тогава дойде най-успешната година за клуба. Тимът отново влезее в спор за трофея, което донесе приходи от почти 70 милиона.

Миналия сезон отпаднаха в полуфиналите, но промяната на правилата за разпределянето на парите между клубовете доведе до пореден стабилен във финансово отношение сезон с 60,6 милиона евро в сметката на "Атлетико".

Най-слабата година във футболен и икономически аспект е настоящата. Отборът събра 16,2 млн. евро: 1,5 за победата срещу "Рома" като домакин и 2 милиона за четирите равенства в груповата фаза. "Дюшекчиите" отпаднаха от Шампионска лига, а в Лига Европа им предстои полуфинал с "Арсенал".

За кампанията 2018/19 всеки отбор, който се класира за груповата фаза, ще получи по 15 млн., а победа или равенство на този етап са с по-високи суми: 2,7 милион и 900 хиляди.

Тази година бе дори по-важно за "Атлети" да се класира за Шампионска лига, тъй като отборът направи огромна инвестиция на "Естадио Уанда Метрополитано" - стадионът, който ще е домакин на финала през следващия сезон.