на живо

Турнирът на Джокович вбеси света заради многото... публика

Липсата на социална дистанция изненада журналисти от цял свят

Reuters

Тенисът се завърна! Дори само с демонстративни турнири, като този на Новак Джокович в Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна и Херцеговина. Едни от най-добрите с топка и ракета са отново на корта, а по трибуните е... истински кошмар! Поне според журналистите по цял свят.

По време на представянето на тенисистите в Белград и определянето на групите, по новопостроените трибуни на тенис център "Новак Джокович" присъстваха над 1000 привърженици. Беше очевидно, че те се тълпяха, за да зърнат своя местен любимец и другите звезди - Григор Димитров, Доминик Тийм, Александър Зверев. В такава ситуация препоръчителната социална дистанция, с която бяхме свикнали да живеем заради пандемията от коронавирус, беше невъзможна. 

Снимка: Reuters

Забелязаха го и журналисти от други държави.

"Снимките от "Адриа Тур" са шокиращи. Играчите искат сериозни мерки за безопасност на Откритото първенство на САЩ и заплашват, че може да не се състои... Но нямат нищо против пълни трибуни, скупчени деца, прегръдки, използването на един и същи микрофон и селфита. Не мога да повярвам какво видях!", пише американският журналист Ник МакКарвел.

Той беше подкрепен от Майк Диксън от британското издание "Дейли Мейл".

"Ако сръбските здравни власти мислят, че това са безопасни условия, то това си е тяхна работа. Но наистина е много странно, че чуждестранните играчи, пристигнали току що, се прегръщат и стоят толкова близо, а в същото време се страхуват от Откритото първенство на САЩ"

Стюард Фрейзър от "Таймс" прилага и снимка.

"Това са кадри от днес, не от друга планета", пише той и добавя, че Джокович е обяснил, че в Сърбия мерките са различни от тези във Великобритания и САЩ.

Всички билети за мини турнира в Сърбия са разпродадени, а се очаква до дни това да се случи и за мачовете в Задар, Хърватия, който ще се проведат на 20 и 21 юни.

Снимка: Reuters

В Сърбия до момента са регистрирани над 12 000 случая на заразени с коронавирус. В последните дни новозаразените са по-малко от 100 на ден.