на живо

Турска легенда кара такси в САЩ заради Ердоган

Хакан Шукур е считан за най-великия нападател в историята на Турция

Getty Images

Спомняте ли си Хакан Шукур? Капитанът, който бе в основата на третото място на Турция на световното първенство по футбол в Япония и Южна Корея през 2002 г., приключи кариерата си като голмайстор номер 1 в историята на националния отбор.

12 години след отказването си от футбола, Шукур живее далеч от Турция - в САЩ. И изкарва прехраната си като шофьор на такси.

Снимка: Getty Images

В интервю за германския вестник Welt am Sonntag, 48-годишната легенда на "Галатасарай" разкри, че животът му е направил необичаен завой заради президента Реджеп Ердоган.

"Нищо не ми остана. Ердоган ми отне всичко: правото на независимост, свободата на изразяване и правото да работя", каза Шукур през изданието.

След прекратяването на професионалната си кариера, той се насочва към политиката. През 2011 г. влиза в турския парламент като част от Партията на справедливостта и развитието на Ердоган. Две години по-късно той се маха след мащабно разследване за корупция по върховете на партията.

Снимка: Getty Images

По-късно Ердоган го обвинява, че е взел участие в опита за преврат през лятото на 2016 г.

Оттогава Шукур живее в САЩ: "Преместих се в Съединените щати, като първоначално имах кафене в Калифорния, но в него започнаха да идват странни хора. Сега карам за "Юбер" и продавам книги", разкрива Шукур.

Бившият капитан на Турция твърди, че всичките му къщи, бизнеси и банкови сметки са в ръцете на правителството на Ердоган. И отрича да е извършил престъпление.

"Изглежда никой не може да обясни каква точно е трябвало да бъде моята роля в този преврат. Не съм направил нищо незаконно. Не съм предател или терорист.", категоричен е бившият номер 9.

Снимка: Getty Images


Хакан Шукур има 51 гола в 112 мача за Турция между 1992 и 2007 г. По-голямата част от кариерата си прекарва като играч на "Галатасарай" и е лидер във вечната ранглиста на голмайсторите в турското първенство. Защитавал е цветовете и на "Блекбърн", "Торино", "Интер" и "Парма".

Шукур е горд притежател на рекорда за най-бърз гол на световно първенство. Той се разписва 11 секунди след началото на мача срещу Южна Корея през 2002 г.