на живо

УАДА разследва 155 руски футболисти заради допинг

Ричард Макларън с поредна доза разкрития за мащабната схема за прикриване и манипулиране на положителни проби

Getty Images

Световната антидопингова агенция (УАДА) разследва 155 проби на руски футболисти заради съмнения за употреба на допинг, обяви канадецът Ричард Макларън в интервю за германската телевизия ARD.

Подозира се, че пробите са били манупилирани като част от държавно спонсорираната допинг система в Русия, описана в доклада му, който доведе до изключването на страната от световната лека атлетика и параолимпийския спорт.

През декември Макларън обяви, че над 1000 спортисти са се възползвали от мащабната схема за прикриване на положителни проби.

"Има също така 155 проби, които са събрани от УАДА и тепърва ще бъдат анализирани. Съобщили сме това на ФИФА", заяви Макларън.

Според канадецът става въпрос "или за отваряни капачки на шишенцата с пробите, така че съдържанието им може да е било сменено, или за проби, които не са подменени, но в тях са открити забранени вещества".

Макларън посочи и конкретна проба - № 3878295, в която е открит забранения дексаметазон, и която принадлежи на руски национал, състезаващ се в местната Премиер лига.

Той твърди, че руските футболисти са използвали отделна схема за прикриване на положителните проби, а доказателства за това могат да бъдат открити в имейли, които са си разменяли местните спортни ръководители.

В неделя английският таблоид "Дейли Мейл" обяви, че ФИФА разследва всички 23-ма футболни национали на Русия, участвали на световното първенство през 2014 г. в Бразилия. Според британското издание световната централа скоро ще извади солидните доказателства, с които разполага по случая. 

След като се появиха твърденията на "Дейли Мейл", президентът на Руския футболен съюз и вицепремиер на Русия Виталий Мутко заяви, че не приема сериозно въпросните обвинения, защото "в руския футбол никога не е имало проблем с взимането на забранени стимуланти, а освен това играчите са подлагани на безкраен брой проверки, които не са установили никакви нарушения."