на живо

УЕФА била на път да спре финансирането на базата в "Бояна" през 2013 г.

Причината: забавяне в изпълнението на проекта за строеж

Сайтът за разследваща журналистика Bird.bg разпространи чрез социалните мрежи документ, разкриващ за питане от УЕФА относно строежа на футболната база в "Бояна". Публикуваното писмо е от 2013 г. - от тогавашния ръководител на европейската централа Мишел Платини до президента на БФС Борислав Михайлов.

Оказва се, че е имало забавяне в изпълнението на проекта за строеж на базата, въпреки преведените от УЕФА към БФС средства по програмата HatTrick.

"От одобрението на проекта от комитета на УЕФА HatTrick на 14.02.2012 г., за съжаление, имаме много бавен или почти никакъв прогрес. Въпреки получаването на нужните разрешения преди известно време, забелязваме, че строежът все още не е започнал", се казва в писмото от 7 ноември 2013 г.

"Ние желаем да продължим да оказваме на Българския футболен съюз подкрепа за реализирането на важния проект. Тази помощ надхвърля финансовата по програмата на УЕФА HatTrick, включвайки консултантстка дейност и споделяне на най-добрите практики... Когато проектът бе одобрен, бяха поставени конкретни срокове, обвързани с отпускането на средства по програмата. Бихме искали да ви насърчим да предприемете необходимите стъпки по информиране на всички участници, за да се премине към ускоряване на строителните дейности. В противен случай се опасяваме, че има риск проектът да бъде спрян", се допълва още относно базата, която отвори врати през ноември 2016 г.

Сайтът bird.bg е българският партньор в разследването "Досиетата Пандора", което е най-голямото координирано сътрудничество на разследващи журналисти в света до момента и в последните дни е основен източник на информация по темата.