на живо

УЕФА и местните федерации в опит да решат какво ще правят с първенствата

Футболната централа предлага 3 варианта за край на сезона

uefa.com

Европейската футболна централа (УЕФА) ще проведе видеоразговори в представители на 55-те ѝ членки днес (1 април). Темата е очаквана: Как в условията на пандемията от коронавирус в Европа ще приключат местните шампионати?

Футбол в момента се играе само в Беларус. В останалите страни от Стария континент първенствата са спрени, за да се избегне струпване на голям брой хора по трибуните и по този начин светът по-бързо да се справи с коронавируса.

От УЕФА вече предприеха решителната крачка да отложат европейското първенство за 2021 г. Това предоставя възможност на местните федерации да изготвят планове за завършване на сезона.

Според информациите, от централата ще предложат 3 варианта - първият е мачове отново да се играят в средата на май месец (15-16 май), вторият е подновяването да стане в края на май, а третият - най-късно на 21 юни. Краен срок за завършване на шампионатите е 31 юли. 

До тогава трябва да бъдат изиграни всички мачове и определени участниците в европейските клубни турнири за сезон 2020/2021. 

Както и да минат обсъжданията, крайно решение няма да бъде взето днес (1 април), тъй като все още не е ясно как ще се развие пандемията на Стария континент. 

В България футболът беше спрян с въвеждането на извънредното положение на 13 март. Остава да се изиграят още 2 мача от редовния сезон, а след това и плейофите. Българският футболен съюз вече обсъди няколко варианта за продължаване на сезона, като те не са окончателни. За сега на дневен ред не стои вариант за прекратяване на сезона.

bTV призовава: останете си вкъщи!