на живо

УЕФА и Висшата лига започнаха мащабно разследване срещу "Манчестър Сити"

Английският гранд може да бъде изваден от Шампионската лига

Getty Images

Европейската футболна централа (УЕФА) започна мащабно разследване срещу актуалния английски шампион и първенец във временното класиране "Манчестър Сити". Причината е грубо нарушаване на правилата за финансовия феърплей. 

След като УЕФА обяви, че започва проверка, Английската футболна асоциация също стартира свое разследване срещу клуба.

Преди дни германското издание "Шпигел" публикува разкрития, че "Сити" е манипулирал документи за финансирането си. Част от парите, вложени в клуба, са проследени до до фирми на Каймановите острови. 70 млн. паунда пък са били прикрити като фиктивни спонсорски договори с фирми, които всъщност са собственост на шейховете от кралската фамилия на Абу Даби. 

Снимка: Getty Images

Сред разкритите нерагламентирани плащания е и такова към агента на футболиста на "Борусия" Дортмунд Джейдън Санчо, който бе част от академията на "гражданите". Той е представлявал младия играч, когато е бил на 14 години, въпреки че в Англия такива услуги могат да се извършват само след като футболистите навършат 16. 

Снимка: Reuters

Най-голямата санкция, която "Сити" може да получи е изваждане от европейските клубни турнири. В момента отборът играе на осминафинал в Шампионската лига. В първия мач срещу "Шалке" английският гранд победи с 3:2.

От клуба излязоха с кратък коментар за случая, в който се казва, че приветстват разследването, тъй като най-накрая ще се сложи край на спекулациите.