на живо

УЕФА има 5 дни да отмени наказанията за Суперлигата

Решението е на Търговския съд в Мадрид

Reuters

Европейската футболна централа УЕФА има 5 дни да отмени наложените наказания на клубовете, отказали да се оттеглят от проекта за Суперлигата. 

Решението е на съдия Мануел Руис де Лара от 17-и Търговски съд в Мадрид. 

Ако това не се случи, срещу президентът на централата Александър Чеферин може да бъде арестуван с издадена международна заповед, съобщава изданието "Ас". 

Снимка: Reuters

Суперлигата беше създадена преди началото на настоящия футболен сезон в Европа, като участие в нея заявиха 12 гранда на Стария континент - "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Барселона", "Реал" Мадрид, "Атлетико" Мадрид, "Интер", "Милан" и "Ювентус". Впоследствие голяма част от тях се отказаха заради натиск от страна на феновете и спонсорите. 

Снимка: Reuters

Верни на Суперлигата останаха единствено "Барселона", "Реал" Мадрид и "Ювенутс". Те твърдят, че проектът е все още осъществим и за това водят съдебни битки с УЕФА. От централата пък са категорични, че ще извадят клубовете от своите турнири при всеки опит за възраждане на инициативата. 

Отказалите се тимове се съгласиха да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. "Юве", "Реал" и "Барса" обжалват санкциите, които за момента са "замразени" за тях.

Съдя Мануел Руис де Лара посочва обаче, че това не е достатъчно и санкциите трябва да се вдигнат категорично.