на живо

УЕФА изхвърли белгийски отбор от Лига Европа

Футболистите на "Мехелен" уреждали мачове

Белгийският футболен клуб "Мехелен" беше отстранен от Лига Европа. Решението е на УЕФА и е продиктувано от открити доказателства за манипулиране на резултати в мачове от местното първенство през кампания 2018/2019.

В позицията на европейската футболна централа се казва, че разследването е започнало още на 3 юни 2019 г., като на 15 юни от УЕФА са решили да допуснат отбора до участие в евротурнирите, но да продължат да търсят доказателства и да дадат възможност на адвокатите на клуба да реагират.

2 дни по-късно Белгийската футболна централа наложи наказание на 4-кратния шампион на страната, като санкцията е "1 година извън европейските клубни турнири". От УЕФА са потвърдили наказанието и така носителят на Купата на Белгия остава извън надпреварата, въпреки че по право трябва да играе директно в груповата фаза.

Санкции има и за шефовете на "Мехелен". Те имат забрана да участват във футболни инициативи за следващите 10 години. 

На мястото на извадения тим директно в групите на Лига Европа ще играе "Стандарт" Лиеж. "Андвепен" пък ще заеме неговото място в квалификациите. "Гент" ще влезе директно във втория предварителен кръг.

В белгийския футбол също ще има размествания. Тъй като жребият за осминафиналите на Купата на страната ще бъде изтеглен след дни, в него ще участват само 15 отбора. "Мехелен" няма да бъде заменен, а един от съперниците ще бъде късметлия и ще продължи директно в следващата фаза.

Спортният директор на клуба Стефан Ванрой продължава да твърди, че е невинен. Адвокатът му заяви, че ще предприеме всички законни действия, за да може да намали наказанието си. 

Собственикът Оливиер Сомърс също отрича всички обвинения.