на живо

УЕФА между парите и здравето на хората

Ще има ли Евро 2020?

19-годишният Калъм Хъдсън-Одой от "Челси" е първият случай на заразен с коронавирус футболист от Висшата лига. Часове преди да стане ясно, че полузащитникът е с положителна проба, мениджърът на "Арсенал" Микел Артета също се оказа заразен.

Днес Висшата лига взе решение да прекрати шампионата поне до 3 април, а междувременно УЕФА е пред дилема - как и дали да се проведат останалите мачове в Шампионската лига и Лига Европа, да има ли изобщо европейско първенство по футбол това лято.

Евро 2020 трябва да бъде най-мащабното в историята - с най-много отбори - 24, с мачове на 12 стадиона в 12 страни. Заразата е пламната по целия свят и затова се очаква да бъде взето възможно най-правилното решение за този момент и шампионатът да бъде изместен за лятото на 2021 г. 

По програма част от мачовете ще са на стадиони, които се намират в най-засегнатите райони на континента - откриването е в Рим (б. ред. - в момента цяла Италия е под карантина), ще има срещи и в испанския Билбао, в Будапеща, Копенхаген и Мюнхен, а финалът е в Лондон. 

Първата положителна проба на футболист от топ 5 на европейските първенства бе в "Ювентус". 25-годишният защитник Даниеле Ругани се оказа заразен и постави под карантина всички в тима. Вчера стана ясно, че играчът на "Сампдория" Маноло Габиадини също е с коронавирус. В германския "Хановер" има положителни проби на двама футболисти.

От "Лестър" обявиха, че трима футболисти са изолирани. Мерки бяха предприети и от други клубове от Висшата лига. Бранителят на "Манчестър Сити" Бенжамен Менди е под карантина, след като негов роднина е приет в болница със симптоми на коронавирус. "Евертън" също се самоизолира заради съмнения за заразен футболист.

Към момента са спрени първенствата на Англия, Италия, Франция и Испания, а мачове в Германия ще има само този уикенд, но при закрити врата. Българското първенство спря до 13 април.

Няколко срещи от Лига Европа в четвъртък не се изиграха. Отмениха всички двубои от евротурнирите за следващата седмица. 

Промяната и изместването на мачовете в местните шампионати и европейските турнири със сигурност ще наруши подготовката на отборите и ще повлияе негативно върху представянето на играчите, ако европейското първенство се проведе по план.

Европейската футболна централа вече обмисля варианти като: четвъртфиналите и полуфиналите в двата турнира след възобновяването да се проведат във формат от един мач, на неутрален терен или на стадиона на един от отборите, определен чрез жребий. Обсъжда се и вариант, при който отборите, достигнали до полуфиналите, да играят в минитурнир за излъчване на победителя в съответната надпревара.

Централата трябва да вземе тежко решение. Мачовете без публика и тези, които бяха отложени, доведоха до сериозни финансови загуби както за клубовете, така и за УЕФА. Изчислява се, че загубата от един мач е средно между 3 и 6 млн. евро, а пораженията от евентуално отменяне на европейското първенство ще бъдат още по-тежки, тъй като продажбата на билети върви с пълна сила.