на живо

УЕФА няма да наказва учредителите на Суперлигата

Те няма да бъдат санкционирани дори с парична глоба

uefa.com

Европейската футболна централа УЕФА реши да не наказва 12-те отбора, които учредиха Суперлигата. 

Това стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на организацията, проведено днес (23 април). 

Според испанското издание "Ас", "Милан", "Арсенал", "Атлетико" Мадрид, "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" Мадрид и "Тотнъм" няма да търпят сурови санкции за опита да организират нов турнир, който не е под шапката на УЕФА.

От Централата първоначално заявиха намерение да изхвърлят клубовете от настоящите и бъдещи европейски турнири, дори от националните първенства. Имаше предложения и за наказание към играчи и треньори и забрана те да участват в националните си отбори.

Снимка: Getty Images

След тези заплахи и огромна вълна от недоволство от страна на феновете, голяма част от отборите решиха да се откажат от проекта. До момента "Реал" Мадрид все още не е взел отношение, от "Барселона" заявиха, че ще изчакат и ще анализират ситуацията. От "Ювентус" също не са се отказали официално от проекта, но заявиха, че не виждат как той ще се осъществи.

В Испания и Англия си отдъхнаха след тези решения, тъй като "Челси", "Манчестър Сити" и "Реал" Мадрид са полуфиналисти в Шампионската лига. "Манчестър Юнайтед" и "Арсенал" играят на същия етап в Лига Европа.