на живо

УЕФА обясни защо има дузпа за "Манчестър Юнайтед"

От централата защитиха решението на Дамир Скомина

Reuters

Отсъдената дузпа за "Манчестър Юнайтед" срещу "Пари Сен Жермен" в реванша от осминафиналите на Шампионската лига предизвика бурни реакции сред футболните фенове. Съдията на мача Дамир Скомина посочи бялата точка в четвъртата минута на продължението на редовното време, след като се консултира със системата VAR, а Маркъс Рашфорд прати топката в мрежата на Джануиджи Буфон и осигури място на "червените дяволи" на четвъртфиналите в турнира. 

От Международната футболна централа (УЕФА) обаче заявиха, че наказателният удар е бил реален, въпреки противоречивите мнения.

Снимка: uefa.com

Част от футболните експерти и играчи (сред които и Неймар) заявиха, че дузпа не е трябвало да бъде отсъждана, тъй като защитникът на ПСЖ Преснел Кимпембе е бил с гръб към топката и не е могъл да прибере ръката си към тялото.

"След видеопрегледа на ситуацията реферът потвърди, че дистанцията между топката и ръката не беше малка и следователно ударът не може да бъде неочакван. В допълнение ръката на защита не е близо до тялото. Това увеличи обема на тялото му и спря пътя на топката към вратата. Съдията, следователно, отсъди дузпа", се казва в становището на УЕФА.