на живо

Добра новина от УЕФА: "Левски" получи месец повече да изчисти задълженията

Изпълнителният комитет на централата удължи сроковете за правилото за финансовия феърплей и лицензирането на клубовете

Lap.bg

Изпълнителният комитет на УЕФА удължава сроковете за правилото за финансовия феърплей и лицензирането на клубовете за евротурнирите през следващия сезон, стана ясно след днешната видеоконференция на ръководния орган.

Тези временни промени са добре дошли за отбора на "Левски", който се намира в тежко финансово състояние и може да не получи лиценз за евротурнирите през следващия сезон. 

Вчера в предаването "Тази сутрин" по bTV Петър Ганев, който е кандидатът на феновете за член на Надзорния съвет на "сините", разкри, че ако до две седмици не бъдат погасени текущите задължения на клуба, които надхвърлят 1 милион лева, то "Левски" няма да може да играе в Европа през сезон 2020/21. 

Отново пред bTV изпълнителният директор Павел Колев заяви, че "Левски" няма да има пречки за участие в следващата европейска кампания. Той посочи, че в момента текущите задължения, свързани с казуса, са над 3 милиона лева.

На футболистите са изплатени заплатите до февруари, като скоро клубът ще им дължи 3 заплати, а те продължават да имат възможност да разтрогнат договорите си. До момента такива индикации от тях няма. Водят се разговори за трансфери, но няма нищо конкретно.

Всички европейски клубове трябва да докажат, че към 31 юли (вместо 30 юни) и 30 септември нямат просрочени задължения по трансфери, към служители и социални или данъчни власти.

Наскоро мажоритарният собственик на "Левски" Наско Сираков обяви, че дълговете на клуба са близо 24 милиона лева. От тях 4.4 млн. лева са задължения към Национална агенция по приходите по споразумение за разсрочено плащане, но отделно има натрупани нови 714 хил. лева.

Снимка: БГНЕС

Те са свързани с неплащането на осигуровки и данъци през последните три месеца, в които клубът изпадна в тежко положение. Натрупването им крие заплаха за разваляне на договора с НАП, който пък е важен за получаването на лиценз.

От УЕФА уточняват, че клубовете са задължени да предоставят информация за извършени трансфери към 30 юни и 30 септември.

Според промените, наложени заради пандемията от COVID-19, през 2020 г. няма да бъде правена оценка на финансовото състояние на отборите, като 2020 г. и 2021 г. ще бъдат взети за един период.

Това означава, че мониторингът за сезон 2020/21 ще обхваща финансовите 2018 и 2019 г. Мониторингът за 2021/22 г. е удължен и обхваща четири отчетни периода (финансови години, приключващи през 2018, 2019, 2020 и 2021 г.).

От организацията допълват, че с тези промените се опитват да облекчат финансово отборите след настъпването на пандемията. Тези временни промени ще дадат повече време на клубовете да реагират при непредвидени загуби, ще осигурят гъвкавост и същевременно ще гарантират, че отборите ще продължат да изпълняват задълженията си навреме, пише още в съобщението на сайта на УЕФА.