на живо

УЕФА обвини пандемията за непризнатия гол на Роналдо

Интересно становище на европейската централа

Голът на Кристиано Роналдо в световната квалификация между Сърбия и Португалия в събота, който не бе признат, щеше да бъде зачетен, ако двете федерации се бяха разбрали да използват технологията на голлинията, гласи официалното становище на УЕФА.

При резултат 2:2 в последната трета минута на добавеното време капитанът на "мореплавателите" изпрати топката към вратата на сърбите. Тя премина голлинията, както се видя на повторенията, преди да бъде изчистена от сръбския бранител Стефан Митрович. Главният съдия Дани Маккели от Нидерландия и помощниците му не видяха това и оставиха играта да продължи, а липсата както на технология на голлинията, така и на ВАР превърна решението на Маккели в едно от най-скандалните във футбола в последните години.

Снимка: Reuters

От УЕФА побързаха да си измият ръцете и прехвърлиха вината за гафа върху двете национални федерации и пандемията.

"През 2019 г. УЕФА предложи на ФИФА да въведе ВАР в настоящите квалификации за световното първенство. Въздействието на пандемията върху оперативните и логистичните детайли обаче накара УЕФА да забави прилагането на ВАР и да оттегли предложението за въвеждането й в квалификациите за Катар 2022", съобщиха от УЕФА.

"Решението за използване на технология на голлинията в квалификациите в зона Европа зависи изцяло от федерацията, която е домакин на съответния мач", пише още централата.

Снимка: Reuters

"Ако федерацията-домакин планира използването ѝ, тя трябва да получи писмено разрешение за това от федерацията на отбора-гост", уточниха от европейската асоциация.

Пред португалския вестник "А Бола" съдията Маккели поднесе извиненията си на селекционера на Португалия Фернандо Сантош и другите членове на тима.

"Всичко, което мога да кажа, е, че съжалявам и че се извинявам на треньора и на тима за случилото се. Като съдийски екип ние винаги се опитваме да работим по най-добрия начин, за да вземаме правилните решения. Когато влезем в новините по причини като тази, това не ни прави никак щастливи", каза Маккели.