на живо

УЕФА плаши Русия и Англия с изхвърляне от Европейското първенство

От европейската футболна централа предупредиха, че безредиците между феновете трябва да спрат

Getty Images

Европейската футболна асоциация официално предупреди федерациите на Русия и Англия, че тимовете им могат да бъдат изхвърлени от Европейското първенство във Франция при нови провинения на феновете им и предизвикани безредици. Новината беше публикувана на официалната страница на УЕФА.

Феновете на двата тима вилняха по улиците на Марсилия преди, по време и след мача. В резултат на сблъсъците, 35 човека потърсиха медицинска помощ, като четирима са тежко ранени.

След края на мача между двата тима, която завърши 1:1, руснаците преодоляха буферната зона и нападнаха английските привърженици. Преди това феновете на "Сборная" използваха пиротехника на стадиона.

УЕФА стартира дисциплинарно производство по случая според данните, с които разполага. На руските фенове са предявени обвинения в провокиране на безредиците, расистки обиди, използване на пиротехника, която е забранена. За момента не се предвиждат наказания за и за англичаните.

"Изпълнителният комитет на УЕФА предупреди двете централи, че независимо от решението, което ще бъде прието, ние без никакво колебание ще присъдим допълнителни санкции и на двете страни. В това число те трябва да знаят, че има предвидено потенциално изваждане на страните от Евро 2016, ако безредиците от двете агитки се повторят в следващите мачове. Ние настоятелно призоваваме Руската и английската футболни централи да се свържат с феновете си. Ние също така изказваме подкрепата си за усилията на френските сили на реда", се казва в решението на УЕФА от днес.