на живо

УЕФА предупреди: Прекратяването на първенствата е неоправдано

"Уверени сме, че футболът ще се завърне в идните месеци", пишат от централата

Getty Images

Няма основание за окончателното прекратяване на сезон 2019/2020, твърдят от Европейската футболна централа (УЕФА). 

Въпреки пандемията от коронавирус, която принуди федерациите в Европа (освен тази на Беларус) да прекратят провеждането на футболни мачове, от УЕФА са категорични, че сезонът трябва да се доиграе.

"Уверени сме, че футболът може да започне отново в идните месеци при условия, които ще бъдат определени от публичните власти, и вярваме, че всяко решение за прекратяване на вътрешните първенства на този етап ще е преждевременно и неоправдано", се казва в писмо, изпратено до местните федерации, цитирано от "Скай спортс". 

Снимка: Reuters

От УЕФА са категорични, че шампионите трябва да се определят на терена, а не по служебен път.

От белгийската федерация вече обявиха, че сезон 2019/2020 приключва при моментното класиране, а убедителният лидер "Брюж" е шампион.

Според европейската футболна централа, тази крачка може да застраши участието на белгийските тимове в европейските клубни турнири през следващия сезон.

Преди дни от УЕФА проведоха видео разговори с представители на всички 55 федерации на Стария континент, като взеха решение да отложат до второ нареждане мачовете от европейските клубни турнири, но и да намерят начин местните първенства да продължат. Отлагането на европейското първенство за 2021 г. позволява тази крачка.

bTV призовава: останете си вкъщи!