на живо

УЕФА разпределя 70 млн. евро в аванс за клубовете

676 отбори ще могат да се възползват от средствата

Getty Images

Европейската футболна централа (УЕФА) ще направи авансови плащания към част от клубовете на Стария континент, като ще разпреди над 70 млн. евро между представители на 55-е федерации под своята шапка.

Плащанията не са извънредни, като средствата трябваше да отидат в касата на клубовете след плейофите за класиране на европейското първенство. Те обаче ще бъдат предоставени като аванс и компенсация за това, че футболистите на клубовете ще нарушат подготовката си, за да играят за националните отбори.

50 млн. евро ще си разделят клубове, които са изпратили свои футболисти в 39-е национални отбора, които няма да играят на баражи.

17,7 млн. евро ще отидат за клубове от страните, които ще играят баражи (в това число България).

Останалите 2,7 млн. евро ще бъдат изплатени, когато плейофите завършат.

Мачовете бяха насрочени за март 2020 г., но след това отменени за есента. Самото европейско първенство беше преместено за 2021 г.

С този акт от УЕФА се надяват да подпомогнат клубовете, които изпитват финансови трудности заради пандемията от коронавирус в Европа и липсата на мачове.

"В тези трудни моменти, когато много клубове са изправени пред финансови проблеми, особено с паричния си поток, наше задължение беше да гарантираме, че клубовете получават тези плащания възможно най-бързо", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин след видео конференцията, проведена днес (23 април).

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове:

уефа баражи