на живо

УЕФА разследва "Левски" заради знаме

"Синята" агитка издигнала забранен символ

Lap.bg

"Левски" отново е обект на разследване от Дисциплинарната комисия към УЕФА. Това разкриха "сините" в официалната си страница. Причината е, че агитката е издигнала знаме със забранен символ по време на победата с 2:0 в първия мач от първия предварителен кръг на Лига Европа срещу "Ружомберок". 

Въпреки солидното полицейско присъствие и щателното претърсване на гостуващите фенове, на трибуните все пак e имало флаг със забранен символ. Според чл. 14 от Дисциплинарния правилник на УЕФА, това са всички знаци, които призовават за дискриминация на базата на цвят на кожата, раса, религия, принадлежност към етническа група, пол и сексуална ориентация. 

Наказанието за подобно деяние е частично затваряне на стадиона. При повторно провинение санкцията е мач без публика и глоба от 50 000 евро. 

"Левски" ще се изправи в реванш срещу "Ружомберок" на 18 юли на стадион "Георги Аспарухов". На трибуните обаче няма да има фенове, тъй като през миналия сезон УЕФА наказа тима за невъздържано поведение на публиката при отпадането то "Вадуц".

Разследването накара ръководството да не издига видео стена пред сектор "А" на стадиона, където феновете можеха да гледат срещата, тъй като се бои да няма ексцесии, които да повлияят.

На трибуните ще бъдат допускани само организирани групи от деца.