на живо

УЕФА реинтегрира напусналите Суперлигата, но им наложи санкции

От европейската централа се заканиха на "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона"

УЕФА обяви санкциите за деветте клуба, които влязоха в проекта "Суперлига", но го напуснаха в рамките на 48 часа. Същевременно от европейската централа подчертаха, че скоро ще бъдат предприети мерки и срещу стълбовете на неосъществилия се турнир - "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона".

След извънредна среща днес, европейската футболна централа излезе с официално съобщение, в което се посочва, че 9 от 12-е основатели на Суперлигата - "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, са се съгласили да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон.

Всеки от деветте реинтегрирани клуба е приел, че ще отнесе глоба в размер на 100 млн. евро, ако отново се включи в проект подобен на Суперлигата.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин приветства решението на оттеглилите се и потвърди, че централата ще наложи наказания и на "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона", които са стълбовете на турнира.

"На конгреса преди две седмици заявих, че само силна организация може да признае грешката си. Въпросните клубове направиха точно това. Те предприеха действия, за да демонстрират своето съжаление и да поемат ангажимент към европейския футбол. Същото обаче не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в т.нар. "Суперлига". УЕФА ще се занимава с тях впоследствие.", коментира Чеферин.

"Предприетите мерки са сериозни, но нищо от финансовите санкции няма да остане в УЕФА. Средствата ще бъдат инвестирани в развитието на детско-юношеския футбол и подкрепа за местните общности из цяла Европа.", се казва в съобщението.