на живо

УЕФА увеличи броя на футболистите в отборите за Евро 2020

Промяна е заради пандемията с коронавирус

Отборите на европейското първенство по футбол ще могат да разчитат на състав от 26 футболисти. Това реши Управителният комитет на УЕФА във връзка със ситуацията с COVID-19 в Европа.

Причината за увеличаването на броя на играчите от 23 на 26 е умората от многото мачове през настоящия сезон. Той започна по-късно от обикновено заради локдауна от пролетта, който забави довършването на миналата кампания.

Освен това по-широкият състав ще даде възможност на селекционерите да имат на разположение достатъчно състезатели в случай на контузии или положителни тестове за коронавирус.

Според правилника на Съвета на световната футболна асоциация обаче за всеки мач страните ще могат да картотекират не повече от 23-ма футболисти.

Друга сериозна промяна по отношение на отборите е, че след като всяка държава оповести своите избраници (крайният срок за това е 1 юни), тя ще може да прави неограничени промени по своя състав до началото на първенството, стига те да са поради медицински причини. В това число влизат и футболисти с COVID-19 или такива, които са били в контакт със заразен и са поставени под карантина.

Новите разпоредби ще позволят и вратарите да бъдат заменяни преди всеки мач от турнира в случай на контузия, дори ако другите двама картотекирани на поста все още са на разположение.

Също така играч, който веднъж е изваден от състава, не може да бъде повторно върнат в него.

Европейското първенство ще се проведе между 11 юни и 11 юли в 11 държави по целия континент.