на живо

УЕФА: VAR работи безпогрешно в Шампионската лига

Отговорниците обясниха за отменения гол на "Аякс"

Reuters

Системата VAR е работила перфектно по време на първите двубои в Шампионската лига, в които е била използвана. Това заявиха от УЕФА в анализа си на нововъведението.

Системата, която дава възможност на реферите да прегледат спорни ситуации по време на мач, бе въведена със старта на елиминационната фаза на турнира. Тя бе използвана в двубоите "Манчестър Юнайтед" - "Пари Сен Жермен", "Рома" - "Порто", "Аякс" - "Реал" Мадрид, "Тотнъм" - "Борусия" Дортмунд до момента.

"Радвам се, че най-накрая въведохме VAR. Системата работи безпогрешно и си сътрудничихме със съдийските бригади добре. Това доказа, че сме работили усилено", заяви Роберто Росети - отговорник за VAR в Шампионската лига.

Снимка: Reuters

Системата се намеси по време на мача между "Аякс" и "Реал" Мадрид. Съдията Дамир Скомина отмени попадение на холандския гранд при 0:0 заради засада на Душан Тадич, който пречеше на вратаря на гостите Тибо Куртоа. Росети обяви, че попадението е било отменено правилно. 

"Такива мнения видяхме и в социалните мрежи след двубоя. Съдията правилно прецени, че има футболист в засада, който пречи на вратаря по време на отправения удар. Това можеше да бъде проверено с VAR, така че голът беше коректно отменен. Най-важното е, че съдията взе правилното решение. Точността е по-важна от скоростта, с която то е взето. Въпреки това ние ще се опитаме да действаме по-бързо в другите мачове", заяви той.

В 19-ата минута на срещата между "Рома" и "Порто" домакините претендираха за игра с ръка. Ситуацията не беше проверена със системата. 

"Бърза проверка установи, че става дума за нарушение извън наказателното поле. В такива случаи VAR не се използва, тъй като тази ситуация не влияе пряко на развоя на мача", обясни Росети.