на живо

УЕФА започна дисциплинарна процедура срещу лидерите на Суперлигата

"Реал" Мадрид, "Барселона" и "Ювентус" не са се отказали от проекта

УЕФА започна дисциплинарна процедура срещу "Барселона", "Реал" Мадрид и "Ювентус" във връзка с участието им в провалилия се проект "Суперлига", който разбуни духовете във футбола.

Турнирът бе учреден на 18 април от 12 тима, но в рамките на около 72 часа 9 от тях - "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, обявиха своето оттегляне.

Днес от УЕФА съобщиха, че са стартирали дисциплинарна процедура срещу трите клуба-лидери на Суперлигата заради "потенциално правно нарушение". "Барселона", "Реал" Мадрид и "Ювентус" все още не са се отказали от проекта.

В началото на месеца останалите 9 клуба бяха реинтегрирани, но понесоха наказания. Те се съгласиха да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон. Освен това всеки един от тях прие, че ще отнесе глоба в размер на 100 млн. евро, ако отново се включи в проект подобен на Суперлигата.

"Предприетите мерки са сериозни, но нищо от финансовите санкции няма да остане в УЕФА. Средствата ще бъдат инвестирани в развитието на детско-юношеския футбол и подкрепа за местните общности из цяла Европа.", гласеше съобщението на УЕФА.

Тогава президентът на УЕФА Александър Чеферин приветства решението на оттеглилите се и потвърди, че скоро централата ще наложи наказания и на "Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона".

"Само силна организация може да признае грешката си. Въпросните клубове направиха точно това. Те предприеха действия, за да демонстрират своето съжаление и да поемат ангажимент към европейския футбол. Същото обаче не може да се каже за клубовете, които продължават да участват в т.нар. "Суперлига". УЕФА ще се занимава с тях впоследствие.", коментира Чеферин.