на живо

УЕФА няма да коментира отмяната на наказанието на "Сити"

От Спортния арбитражен съд решиха да допуснат "гражданите" до евротурнирите

Getty Images

От Европейската футболна централа (УЕФА) заявиха, че приемат решението на Спортния арбитражен съд (КАС) да намали наказанието на "Манчестър Сити" и да допусне отбора до участие в европейските клубни турнири през следващите два сезона. Но категорично заявиха, че няма да коментират по-малката санкция.

"Гражданитек" получиха наказание пред февруари заради грубо нарушаване на финансовия феърплей в периода 2014-2016 г. От УЕФА постановиха отборът да не играе в Шампионската лига и Лига Европа и да плати 30 млн. евро глоба. След обжалване пред КАС санкцията беше намалена и от "Сити" ще трябва да се разделят само с 10 млн. евро, като спокойно ще могат да участват в турнирите.

"УЕФА взима предвид решението, взето от Спортния арбитражен съд за намаляване на санкцията, наложена на "Манчестър Сити" от Клубния финансов контролен орган за предполагаеми нарушения на регламентите на УЕФА за лицензиране и финансов феърплей. УЕФА отбелязва, че КАС установи, че няма достатъчно категорични доказателства в подкрепа на всички заключения на Клубния финансов контролен орган в този конкретен случай и че много от предполагаемите нарушения са давностни поради 5-годишния период, предвиден в регламентите на УЕФА.

През последните няколко години финансовият феърплей изигра значителна роля в защитата на клубовете и им помага да станат финансово устойчиви. УЕФА и Европейската клубна асоциация остават ангажирани с неговите принципи. УЕФА няма да прави повече коментари по този въпрос.", написаха от УЕФА след публикуването на решението на КАС.