на живо

Уилямс отново не пощади Шарапова, на финал е

Американката среща Гарбине Мугуруса в спор за титлата от Уимбълдън

Серина Уилямс изнесе поредната си лекция на Мария Шарапова и се класира за финала на Уимбълдън. За 17-ти пореден път в последните 11 години американката победи своята най-голяма съперничка, като този път го стори по много убедителен начин - с 2-0 сета, печелейки отделните части с 6-2 и 6-4 гейма. Рускинята нямаше шансове срещу световната номер 1 и за втора поредна година напуска най-престижния тенис турнир още преди финала. 

След поражението Шарапова заяви: "Това бе 20-ят ми полуфинал в турнири от големия шлем. Ако бях британка, щях да съм на първите страници във вестниците, които щяха да ме хвалят. Но аз очаквам да съм шампионка и съм разочарована от загубата, тъй като знам, че мога да играя на много по-високо ниво и да печеля тези трофеи. Това ме кара да продължавам напред."

В събота Серина ще има възможност да спечели шестата си титла от Уимбълдън, 21-ва в турнирите от Големия Шлем, както и да се доближи на един единствен трофей от постигането на Голям Шлем, триумфирайки във всички четири големи турнира през годината. До момента тя вдигна трофеите от Аустрейлиън Оупън и Ролан Гарос, а след Уимбълдън предстои Откритото първенство на САЩ. При успех в решителния мач американката ще е актуална носителка на четирите най-важни титли в тениса, тъй като през миналата година спечели и US Open.

"Не мисля за Големия Шлем и за това, че за втори път в кариерата си след 2002/03 мога да държа всички четири титли. Колкото повече говориш за това, толкова по-неизбежно е да мислиш постоянно за възможността. За мен е ОК просто да изчистя мозъка си от подобна мисъл."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За да влезе в историята отново, Уилямс ще трябва да се справи с талантливата Гарбине Мугуруса. 21-годишната испанка, родена във Венецуела, достигна първия си финал на турнир от Големия Шлем, след като на полуфиналите елиминира 13-ата поставена Агниежка Радванска с 2-1 сета (6-2, 3-6, 6-3).

"Нямам думи, за да обясня какво чувствам. През целия ми живот работя за този момент. Мисля, че играх добре и просто трябваше да запазя спокойствие.", коментира Мугуруса.

Финалът е в събота. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos