на живо

Уилямс срещу Шарапова: Американката бие на корта, но загуби Григор

Най-интересното за съперничеството между двете звезди на женския тенис

Мнозина определят съперничеството между Серина Уилямс и Мария Шарапова за най-великото в женския тенис. И то не заради резултатите на корта, където за 11 години американката е спечелила 17 от 19-те срещи помежду им. Тоталната доминация на Уилямс обаче не означава, че извън тенис комплексите тя е също толкова убедителен победител във всички други сравнения и сблъсъци с руската тенис кралица.

Дори и в любовта, където Шарапова нанесе съкрушителен удар на своята съперничка, печелейки битката за сърцето на Григор Димитров.

Иммено това поражение накара Уилямс да погледне на Мария като на истински враг. Съперничеството им се превърна във вражда, която нито една от двете вече не прикрива. В днешния следобед тя ще се пренесе и на централния корт на Уимбълдън, където двете се срещат в полуфинал от женската схема.

Както много други тенисистки, Шарапова се дистанцира от останалите участнички в турнирите на WTA. Нетърпимостта между нея и Уилямс достигна връхната си точка през 2013 година, когато в интервю за сп. "Ролинг Стоун" американката назова Мария като анонимна съперничка, която винаги започва интервютата си с "Много съм щастлива, голяма късметлийка съм."

Серина определи това като "скучно" и заяви, че "никой няма да я кани на готините партита, и ако тя иска да е с момчето с черно сърце, така да бъде.".

Уилямс не е знаела, че тези нейни коментари ще станат публично достояние и бе засрамена, когато се появиха във всички световни медии. Въпросът, който породиха изказванията й обаче бе ясен - кое е момчето с черно сърце?

А отговорът - Григор Димитров. Запознати разказват, че родната звезда и Серина са били доста близки през 2012, когато заедно са се подготвяли под ръководството на Патрик Муратоглу, който в момента освен треньор на Уилямс, е и нейн спътник в живота.

Впоследствие Григор се раздели с френския специалист, а по този начин изостави и американката, започвайки да се среща с пет години по-младата Шарапова. Уилямс е била тотално съкрушена, а няколко седмици по-късно заяви в интервю: "Отказах се от срещите. Нещата не се получават добре за мен. Аз съм много емоционален човек. Да, правя грешки, както всеки човек, но последната ми връзка бе прекалено сърцеразбиваща. Не мога да премина през това отново. Беше много трудно."

Шарапова не остана по-назад и отговори на коментарите на Серина по адрес на Григор, загатвайки за тайната връзка на американката с 45-годишния Муратоглу, който се разведе с бившата си жена, от която има две деца.

Около тези събития легендарният тенис журналист Мат Кронин заяви: "Конърс срещу Макенроу отново, този път с поли."

Оставяйки любовните драми настрани, Уилямс винаги е имала по-истинските шампионски качества. Изключително мощна при ударите си и абсолютен боец в критични ситуации на корта. За разлика от Шарапова, която далеч по-често по време на мачовете си губи концентрация, а това води до неочаквания загуби от далеч по-слаби съпернички.

Въпреки надмощието в чисто игрови план, Серина трудно преглъща факта, че не може да се противопостави на много по-лъчезарното и предпочитано от камерите и фотообективите изражение на Шарапова, което осигури на 28-годишната рускиня богатство в размер на 125 милиона паунда, което нараства с всеки изминал час.

Според списание "Форбс" рускинята вече е изпреварила представителката на САЩ по спечелени пари, благодарение на собствената си марка за желирани бонбони, както и заради огромните си спонсорски договори с Nike, Tag Heuer, Evian и Porsche, от които получава по 16 млн. годишно. Иначе от участието си в турнири Мария е заработила 20 млн., но Серина я превъзхожда с фантастичните 45 милиона, към които прибавя 12 млн. годишно от спонсори като Pepsi и Audemars Piguet.

Тенис кралиците определено знаят как да харчат. Рускинята притежава две модерни елегантни къщи в Лос Анджелис и Флорида, четири поршета, и винаги хвърля огромни суми за ваканции в Южния Пасифик.

Наскоро Серина закупи нова къща за 1,6 млн. паунда, а към нея прибавяме и апартамент в центъра на Париж. Носи часовник за 32 хиляди с инкрустирани скъпоценни камъни, както и диамантен пръстен.

И двете имат стриктни ритуали. Шарапова мрази да стъпва върху линиите на корта и винаги ги прескача. Фиксира косата си и тупка топката два пъти бавно преди всеки сервис. Уилямс пък винаги връзва обувките си по един и същи начин, използва един и същи душ в съблекалните на Уимбълдън и носи един и същи чифт чорапи, когато е в победна серия.

И двете са тенисистки, благодарение на амбициозните си татковци, Ричард и Юри, които често могат да бъдат забелязани по трибуните, когато техните дъщери са на корта.

И последното сравнение. Коя е по-шумна? Но не в любовните отношения с Григор, а при ударите си по топката по време на разигравания. Крясъците на Шарапова достигат 101 децибела, какъвто е шумът от кацащ самолет! Тук рускинята печели, тъй като Уилямс може да се похвали с "едва" 88,9 децибела при своите мъжествени дълбоки пъшкания.

На финала на Australian Open срещу Шарапова през януари американката беше наказана с точка, тъй като след свой сервис изкрещя мощно, мислейки, че е направила ас. Вместо това рускинята върна топката в полето на своята съперничка.

Е, избрахте ли си любимка? Дори и да не сте, вече сте напълно запознати защо тези две толкова различни и същевременно толкова еднакви жени са обзети от манията да са по-добри една от друга. А най-хубавото е, че съперничесвото им дори не е наближило своя край.