на живо

Украински национали по кану-каяк намериха убежище в Русе (ВИДЕО)

47 украинци провеждат лагера си у нас

Украински национали по кану-каяк намериха убежище в Русе (ВИДЕО)

47 млади национали на Украйна по кану-каяк ще могат да продължат да тренират, въпреки войната в родината им. Те намериха убежище в Русе. 

Младите спортисти посрещнали новината за руските нападения над територията на родината им от 24 февруари, докато били на лагер в Турция. За тях в момента е невъзможно да се завърнат в Украйна. Затова от федерацията направили запитване към европейските си колеги. 

Едни от първите отзовали се са от "Локомотив" Русе. 

"България си отвори също сърцето за тях и ги прие тук, на нашето езеро. Те избраха Русе по простата причина, че желаят да са по-близо до дома си, до Украйна. Това не е спасителен лагер, а тренировъчен. Те ще тренират съвместно с нашите спортисти", заяви Евгени Недев, който е президент на клуба.

За украинците се грижат не само от община "Русе". Дарители също протягат ръце.

"Много е хубаво, че има страни, които могат да приютят спортистите без никакви въпроси и толкова топло, с хубави условия. Благодаря от името на целия отбор, на всички украинци", категоричен е Владислав.

В близките дни се очаква да пристигне цялата нужна екипировка на украинците. Те ще имат възможност да тренират у нас цял месец.