на живо

Украйна изтри от историята си футболиста с най-много мачове за националния тим

Тимошчук работи в Русия и не се е обявил против агресията срещу родината си

Getty Images

Украинската футболна централа обяви, че ще премахне от историята на този спорт в страната името на Анатолий Тимошчук. Бившият футболист ще трябва да се прости и с треньорския си лиценз. 

Причината е, че Тимошчук не е изказал своето отношение против военните удари на Русия върху страната му. Той продължава и да е част от щаба на "Зенит" Санкт Петербург. 

Снимка: Getty Images

Полузащитникът е играчът с най-много мачове за националния тим на Украйна - 144 в периода 2000 - 2016 г. След него се нарежда легендарният Андрий Шевченко със 111. 

"Федерацията ще лиши Тимошчук от треньорски лиценз на професионално ниво, всички държавни и почетни награди, както и всички спечелени титули в турнири на украинското първенство, Купата на Украйна и Суперкупата на Украйна", се казва в официално съобщение на федерацията.

Снимка: Getty Images

Кариерата на футболиста започва във "Волин" Луцк, но важните титли печели с "Шахтьор" Донецк. Тимошчук е трикратен шампион на страната, трикратен носител на купата, а през 2005 г. печели и Суперкупата. Три пъти е избиран за Футболист на годината на родината си и има Орден за храброст трета степен. 

След това кариерата му преминава през "Зенит" Санкт Петербург, "Байерн" Мюнхен и "Кайрат". 

Снимка: Getty Images