на живо

Украйна се класира за финала на „Хопман къп”

Александър Долгополов и Елина Свитолина завършиха груповата фаза без загуба

Getty Images/Guliver Photos

Отборът на Украйна е първият финалист в тазгодишното издание на „Хопман Къп” – неофициалното световно първенство за смесени двойки. Александър Долгополов и Елина Свитолина постигнаха максималния брой победи (3) в груповата фаза на турнира и безапелационно завършиха на първо място в група „A”.

Украинците успяха последователно да се наложат с 2:1 победи над САЩ, Чехия и единия домакински отбор, символично наречен Австралия „златно”. Интересен факт е, че досега в турнира Долгополов и Свитолина спечелиха мачовете си на сънгъл, но загубиха и трите си срещи при двойките.

В група „B” шанс за класиране на финал имат отборите на Австралия „зелено” (2 победи до момента), Великобритания (победа и загуба) и Германия (победа и загуба), докато отборът на Франция не разполага дори с математически шансове, след като допусна 2 загуби в първите си 2 срещи.

Последните мачове от групата ще се изиграят утре, когато победителят от сблъсъка между Великобритания и Германия ще се надява на грешка от страна на домакините. Ако това не се случи и Австралия „зелено” успее да победи Франция, то привържениците на „кенгурата” ще имат повод за радост заради класирането на Ник Кирьос и Дария Гаврилова на финала на турнира.

Финалният двубой на „Хопман Къп” ще се проведе на 9 януари (събота) в „Пърт Арена”, Австралия.