на живо

Увековечиха легендата Род Лейвър със статуя (ВИДЕО)

78-годишният тенисист има 11 титли от Големия шлем

Тенис легендата Род Лейвър вече има своя статуя в родната Австралия. Бронзовият монумент е поставен в "Мелбърн парк", а откриването му се състоя 10 дни преди старта на Откритото първенство на Австралия. 

На статуята Лейвър е изобразен в как изпълнява легендарния си бекхенд.

78-годишната легенда на корта присъства на събитието и не скри вълнението си от признанието. 

Снимка: Getty Images

"Има голяма прилика между мен и статуята. Навява ми приятни спомени. А да видя името си точно тук... това е признание за цялата ми кариера като тенисист", каза той.

"Той без съмнение е един от най-великите тенисисти, които светът е виждал и сме много щастливи от това зашеметяващо произведение на изкуството в негова чест. Като една от най-уважаваните спортни фигури в страната му подхожда да посреща публиката на неговия стадион с тази бронзова статуя. Тя ще е признание за приноса му към тениса в Австралия и по целия свят“, заяви директорът на Откритото първенство на Австралия - Крейг Тейли.

Снимка: Getty Images

Род Лейвър е считан за един от най-добрите тенисисти в историята на този спорт. Той слага край на кариерата си през 1976 г. През 1961 г. се изкачва начело в ранглистата при мъжете. По време на своята кариера печели 11 титли от Големия шлем, а балансът му на сингъл е 536 победи и 135 загуби.

Лейвър е единственият тенисист до момента, печелил цели два пъти каледнарен Голям шлем - през 1962 и 1969 г.