на живо

В Англия обмислят идеята за зимна пауза във Футболната лига

Промяната може да бъде направена най-рано през 2019 г.

Футболната асоциация на Англия обсъжда въвеждане на зимна пауза в шампионата. Новият селекционер на страната Сам Алардайс подкрепи идеята, заявявайки, че така играчите на водещите отбори от Острова няма да се преуморяват и ще има по-малко контузии. Това би помогнало на английските тимове да подобрят представянето си в евротурнирите.

Президентът на Премиър лийг Ричард Скъдамор вече е дискутирал темата с представители на Футболната лига.

Изпълнителният директор на Футболната асоциация на Англия Мартин Глен коментира идеята.

„Най-притеснително за хората е това, че паузата може да бъде в периода между Боксинг Дей и Нова година, а те са свикнали тогава да има футболни мачове. Не е задължително обаче почивката да е в това време. Можем да я изместим за януари – в седмиците след третия кръг на ФА Къп, до средата на месеца.”, заяви Глен.

„Ако има зимна пауза, което ФА наистина иска да въведе, това ще се случи след изтичането на договора за телевизионните права през 2019 г. Повече не мога да кажа."

"Още през този сезон започваме разреждане на цикъла от мачове - вече няма да има преигравания за купата на ФА от четвъртфиналите нататък",  добави Глен.

През годините редица треньори на английски тимове, включително и селекционери на националния отбор, призоваха за нов „интегриран календар”. Сега въпросната идеята е на път да бъде реализирана, но Англия ще трябва да почака поне 3 години – дълъг период от време във футбола...