на живо

Меси е информирал "Барселона", че иска да напусне

Клубът е потвърдил за получено съобщение от звездата си

Звездата на "Барселона" Лионел Меси иска да напусне клуба! Контрактът на нападателя изтича в края на идния сезон, но той е изразил желание да си тръгне още сега. Меси е изпратил факс до "Барселона", чрез който уведомява ръководството за взетото решение.

От клуба са потвърдили пред Associated Press, че наистина има получено съобщение от Меси. За кратко време новината, която се появи първо в аржентинското издание TyC Sports, се превърна във водеща за световните медии, измествайки теми като пандемията с коронавирус и задаващите се президентските избори в САЩ.

Според информациите, Меси възнамерява да се възползва от клаузата в договора си, с която може да го прекрати едностранно в края на всеки сезон. За да влезе тя в сила обаче, е трябвало да бъде активирана не по-късно от 10 юни. Меси настоява, че клаузата все още е валидна, тъй като сезонът бе удължен заради пандемията с коронавирус.

Интерес към 6-кратния носител на "Златната топка" проявяват "Интер", "Пари Сен Жермен", "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед", но ако той не стане свободен агент, ще трябва да платят откупната му клауза в размер на 700 млн. евро.

Преди дни медиите в Испания съобщиха за предупреждение от Меси, че вижда бъдещето си далеч от "Камп Ноу" - нещо, което той е споделил с новия треньор Роналд Куман след разговор с него. В същото време нидерландската легенда обяви, че ще разчита само на играчи, които са отдадени на клуба.

Срамното поражение с 2:8 от "Байерн" в четвъртфинала на Шампионската лига приближило Меси до раздяла с клуба, но чашата преляла, когато той разбрал, че неговият съотборник и добър приятел Луис Суарес не попада в сметките на Куман. Уругваецът бил уведомен за това с телефонно обаждане, пише авторитетният "Марка".

Водещите спортни издания в Испания пишат, че президентът на "Барселона" Бартомеу най-вероятно ще трябва да отстъпи за освобождаващата клауза, както направи Флорентино Перес през 2018 г., позволявайки на Кристиано Роналдо да напусне "Реал" Мадрид в посока "Ювентус". Счита се, че сума от порядъка на 150 млн. евро ще е достатъчна за трансфер на Меси, имайки предвид кризата заради пандемията с COVID-19, както и финансовите възможности на клубовете в момента.

Меси играе за "блаугранас" от две десетилетия. Превърна се в легенда на клуба със своите 634 гола и 285 асистенции в 731 мача. Постиженията му включват 4 триумфа в Шампионската лига, 10 в Примера дивисион, 6 с Купата на краля и 8 със Суперкупата на страната.

Избиран е за "Играч на годината" на ФИФА 6 пъти в допълнение към рекордните му 6 спечелвания на най-престижното индивидуално отличие във футбола - "Златната топка".