на живо

В битка за женските права... буквално (ГАЛЕРИЯ)

Или каква е специалната мисия на шампионката по бокс Мириам Гутиерес

Когато е на 21 години и бременна в осмия месец, Мириам Гутиерес е пребита толкова жестоко от тогавашния си партньор, че ражда преждевременно. 15 години по-късно испанката е посветила живота си на битка за женските права - и в преносния, и в буквалния смисъл.

През март Мириам бе коронована като европейска шампионка по бокс в лека категория. Нейната мисия на и извън ринга е насочи общественото внимание към насилието над жени. Тя редовно изнася лекции в различни училища и учи дамите как да се отбраняват на курсове по самозащита. Всеки път, когато прекрачи въжетата на ринга, върху гумения предпазител в устата й е отпечатан надписът #genderviolence.

Снимка: Reuters

През май Гутиерес пренесе своята битка и на политическо ниво - тя бе избрана за градски съветник в Мадрид. Това обаче съвпада със смутните времена в Испания, когато феминизмът и проблемът с насилието на жени са обект на ожесточени дебати.

Макар че съответният закон е приет още през 2004 г., в страната върлува същинска епидемия - най-малко 992 жени са били убити от настоящия или бившия си партньор от 2003 г. насам. Само от началото на 2019 г. жертвите са 47.

Снимка: Reuters

През 2017 г. испанският парламент прие единодушно няколко мерки в допълнение към основния закон. На Международния ден на жените 5,3 милиона души участваха в национална стачка с искане за равенство на работното място.

Консервативната партия Vox обаче се противопоставя на тези усилия и ги определя като "полов джихад". Нейните членове призоваха за отмяна на закона срещу насилието над жени с мотива, че той всъщност дискриминира мъжете.

"Очаквам с нетърпение възможността да се боря за нашите права като общински съветник", споделя Гутиерес пред "Ройтерс". Тя обаче е категорична, че няма да загърби и кариерата си в бокса. "Ще стана световна шампионка - можете да се обзаложите за това". 

Тагове: