на живо

Флик шокира Германия, но бързо му намериха заместник

Треньорът на "Байерн" Мюнхен желае да си тръгне през лятото

Флик шокира Германия, но бързо му намериха заместник

Треньорът на "РБ Лайпциг" Юлиан Нагелсман е фаворит номер 1 за наследник на Ханс-Дитер Флик начело на "Байерн" Мюнхен, пишат медиите в Германия. В събота вечер Флик, който изведе баварците до требъл още в дебютния си, и то непълен сезон, обяви, че има желание да си тръгне през лятото.

Договорът му е до средата на 2023 г., но той иска да напусне преждевременно. "Съобщих на момчетата, за да са наясно, че през тази седмица помолих клуба да прекратим нашите отношения през лятото", каза Флик след победата с 3:2 над "Волфсбург", като хвърли в шок футболна Германия.

В последните няколко седмици открито се говори за конфликт между Флик и спортния директор Хасан Салихамиджич, породен от трансферите, които бяха направени миналото лято, и които не оправдаха очакванията. От клуба обаче твърдят, че отношенията между двамата са добри.

Флик застана начело на баварците на 3 ноември 2019 г. Той трябваше да бъде временен вариант след уволнението на Нико Ковач, но се задържа на треньорската позиция и успя да изведе "Байерн" до 6 трофея - в Шампионската лига, световното клубно първенство (финалите бяха изместени за 2021 г. заради пандемията от коронавирус) и в мача за Суперкупата на Европа. Освен това футболистите му спечелиха титлата, Купата и Суперкупата на Германия. 

Снимка: Reuters

Логично, феновете на гранда са доста тъжни, но и категорични: ако някой трябва да си ходи, то това е Салихамиджич, защото треньорът е много по-важен за клуба.

56-годишният Флик отрече причината за раздялата да е селекционерският пост на Германия. Йоахим Льов ще напусне Бундестима след края на европейското първенство, като за негов наследник се спряга именно Флик, който му бе помощник през 2014 г. при спечелването на световната титла на Мондиала в Бразилия.

"Бъдещето ми е неясно, не съм имал никакви дискусии. Всеки треньор би искал да води Германия, но това няма нищо общо", каза още наставникът на "Байерн".

Снимка: Reuters

В момента "Байерн" е лидер в Бундеслигата с аванс от седем точки пред втория "РБ Лайпциг", а до края на сезона остават пет мача. Спечелването на германското първенство би означавало седми трофей за тима при Флик в рамките на 18 месеца.