на живо

В Иран пуснаха жените на футбол, но само върху билборд (СНИМКИ)

Азиатската страна прибави дамите заради критиките от цял свят

Twitter

Кампанията на Иран за подкрепа на националния отбор по футбол претърпя кардинална промяна заради критиките от цял свят. Причината е отношението в цялата страна към слабия пол.

В Иран жените нямат право да присъстват на спортни събития, заради което и на оригиналните плакати в подкрепа на футболните национали, които играят на световното първенство в Русия, те не намериха място.

Под надписа "Заедно сме шампиони! Една нация с едно сърце!" бяха изобразени само мъже от различните етнически групи в страната, подредени като отбор преди началото на мач.

Снимка: Twitter

След острите критики, върху изображението бяха добавени и жени, които стоят редом до мъжете.

Упреци за първоначалния избор дойдоха и от медиите в Иран. Един от вестниците в консервативната страна излезе със статия със заглавие: "Загубени сме без жените!".

"Да не би ние да не се радваме за успехите на страната ни?", "Жените не са ли част от населението?", "Това е дискриминация към половината от жителите на Иран!" - са само част от негативните коментари в социалните мрежи.

Иранските дами все пак скоро постигнаха макар и минимална победа за любовта си към футбола. Специално за тях ще бъде отворена трибуната на стадион "Азади", за да могат да се насладят на играта на националния отбор в Русия.

stat