на живо

В Италия избухнаха: ФИФА уреждаше мачове на Мондиал 2002 (ВИДЕО)

Кориере дело Спорт обвини Световната Федерация в подкуп на съдии. Мадридският Марка се присъединява

Getty Images/Guliver Photos

ФИФА е уреждала мачове на Световното първенство през 2002г, твърди италианското издание Кориере дело Спорт. Според един от най-четените спортни ежедневници на "Ботуша", на Мондиала в Япония и Южна Корея е имало организирана помощ за един от домакините - Корея.

Италианците отпаднаха на осминафинал именно от Южна Корея след 1-2 и златен гол на азиатците. Еквадорският съдия Байрон Морено обаче се превърна в "персона нон грата" за Италия, след като първо даде спорна дузпа за Южна Корея, след това изгони Франческо Тоти за предполагаема симулация в наказателното поле на противника, а накрая не призна и гол на Томази заради несъществуваща засада.

Емоциите от тази среща вижте тук:

Месеци по-късно същият герой Байрон Морено е наказан със спиране на правата от Еквадорската федерация, след като в мач от местния шампионат обявява 6 минути продължение при резултат 3-2 за единия отбор. Морено обаче пуска да се играят 13 минути, докато съперникът не обърне резултата до 3-4. След това в доклада си фалшифицира минутите на последните 2 гола, които падат в 97-ма и 99-та минута.

През 2010 г. Морено е спипан на летище Кенеди в Ню Йорк с 6 килограма хероин, скрити в бельото му. Осъден е на 2 години и половина затвор и е пуснат на свобода, след като е излежал 26 месеца

Към твърденията на Кориере дело Спорт се присъединява и испанският Марка. Мадридското издание твърди, че реферите тогава са били назначавани именно от един от арестуваните вице-президенти на ФИФА - Джак Уорнър. Испания губи от Южна Корея на 1/4 финал след 0-0 и изпълнение на дузпи, а един от страничните съдии - Майкъл Рагуунат (сънародник на Уорнър) отменя 2 гола на испанците - единият след скандално решение, че топката е излязла в аут.

Припомнете си какво се случи на 1/4 финала между Южна Корея и Испания: