на живо

В Италия: "Катастрофа за Манчини", "Син Кошмар" и "Срам"

Медиите на Апенините съсипаха "адзурите", нарекоха Жоржиньо охлюв

Второ поредно световно първенство без Италия! Снощната шокираща загуба за "адзурите" от Северна Македония в плейофите за Катар 2022 разочарова всички на Апенините. Медиите в страната не пожалиха националите и определиха поражението с 0:1 насред Палермо като невиждан срам.

Изненадващо, на фона на унищожителните критики към футболистите, селекционерът Роберто Манчини не е сочен за виновник.

Снимка: Reuters

Европейските шампиони доминираха и отправиха 32 удара към противниковата врата, но гостите се бранеха геройски и чакаха своя момент. Той настъпи в добавеното време, когато Александър Трайковски, бивш играч на местния "Палермо", смълча феновете на "Стадио Ренцо Барбера".

"Тутоспорт" описа случилото се като "син кошмар" и сравни халфа на "Челси" Жоржиньо с... охлюв. Полузащитникът бе обвинен, че е бавил темпото, и получи оценка 4 от 10 за представянето си.

"Кориере дело Спорт" излезе със заглавие "Към ада" след "изключителното разочарование" от втория пореден Мондиал без Италия.

Най-популярният спортен вестник в страната - "Гадзета дело Спорт", определи резултата като "труден за повярване" и допълни, че опустошеният селекционер Роберто Манчини обмисля напускане на поста си по-малко от година след като изведе "Скуадрата" до европейската титла.

"Епична катастрофа. Най-големият срам.", написаха от "Ил Месаджеро".

Италия е четирикратен световен шампион, но "адзурите" триумфираха за последно през 2006 г. Последваха две отпадания още в груповата фаза през 2010 и 2014 г., а провалите през 2018 и вчера показват, че отличното Евро 2020 може би е било просто проблясък.

Също както и преди 4 години, Италия е единственият бивш шампион, който не успява да се класира за финалите. Елиминацията даде повод на специалистите да анализират проблемите на местния футбол.

В последните два сезона Серия "А" няма свой представител в четвъртфиналите на най-авторитетния клубен турнир - Шампионската лига. Италиански отбор не е печелил трофея от 2010 г. насам. Грандовете изпитват финансови трудности и не могат да се мерят с тимове от Англия и Испания по привлекателност за талантливи играчи.

Медиите са категорични - всички, свързани с футбола в страната, трябва да направят своите изводи и провалът срещу Македония да предизвика промени в системата.