на живо

В Италия обмислят да васкинират всички футболисти?

Асоциацията на футболистите вече одобри подобен ход

Reuters

Всички футболисти от италианската Серия "А" може да бъдат подложени на ваксинация срещу коронавирус. Информацията идва от един от членовете на Италианската федерация - Франческо Браконаро. 

Той заяви, че подобен ход е обсъждан и би обхванал само футболистите с професионални договори - тоест от Серия "А", Серия "B" и Серия "C".

Снимка: Facebook

"Ваксинирането на всички професионални играчи в Италия е възможност, която трябва да бъде обсъдена. След като това е въпрос с обществено значение ще е безсмислено да бъдат ваксинирани едни, а други не. Съгласен съм с президента на Лигата Франческо Гирели, който е на мнение, че всички футболисти трябва задължително да бъдат ваксинирани", заяви Браконаро пред местно радио.

"Като се има предвид през какво минахме последните 10 месеца - просто няма алтернатива. Все още не сме дискутирали този въпрос с медицинската комисия, но смятам, че е добра идея играчите да бъдат ваксинирани", добави още той.

Снимка: Getty Images

Асоциацията на футболистите обяви преди дни, че би одобрила подобен ход.

Италия беше една от най-засегнатите страни от пандемията в началото на годината. В страната са регистрирани над 2 млн. случая на заразени и над 73 000 починали след положителни проби за COVID-19.

Тежката ситуация в страната принуди местната футболна федерация да постави на пауза първенствата за 103 дни между март и юни. Все още не е позволено присъствието на фенове по трибуните. 

Наскоро решение на правителството, свързано с футбола, предизвика недоволство в страната. Играчите бяха разпуснати за коледните и новогодишните празници, като част от тях решиха да посетят родините си или да отидат на екскурзии. След прибирането им в Италия те няма да подлежат на задължителната 14-дневна карантина.