на живо

В "Мерцедес" уволниха четирима заради расизъм

Залагали дали техен колега ще наруши поста си за Рамадан

Getty Images

Четирима служители от отбора на "Мерцедес" във Формула 1 са били уволнени заради обиди на расистка основа към техен колега. Случката е от август, но днес (28 септември) за нея съобщиха британските медии.

Служителите са от завода на "Мерцедес" в Бракли, графство Нортхампшир и работят в ИТ отдела на компанията. Те са наричали свои колега с мюсюлманско вероизповедание "терорист" и са правили залози дали ще наруши поста си около празника Рамадан. 

Трима други са били наказани заради нарушаване на "политиката за религиозно разнообразие" на компанията.

Снимка: Getty Images

"Вътрешно разследване показа нарушаване на политиката и правилата на нашата организация. Предприети са незабавни мерки срещу това неприемливо поведение. Разнообразието на нашите служители е силата на "Мерцедес", коментира говорител на отбора.

Според запознати със случая, четиримата са обиждали своя колега от години, но всичко е било разкрито след като са пуснали играта със залози. 

Снимка: Getty Images

Случаят не кореспондира с политиката на компанията и особено с факта, че 5-кратният шампион във Формула 1 и пилот на отбора Люис Хамилтън е първият цветнокож сред колегите си. Британецът често говори против расизма в свои интервюта.