на живо

В Министерство на спорта подозират, че документите от БФС липсват от 2015 г.

"Не мога да правя проверки по копия", заяви министър Радостин Василев

В Министерство на спорта подозират, че документите от БФС липсват от 2015 г.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев изрази съмнение, че част от документите по скандала с държавните средства, изразходвани от Българския футболен съюз за организация на европейското първенство за юноши през 2015 г., са изчезнали още тогава. 

Вчера от министерството алармираха, че липсват оригиналите с ключови данни, а по този начин няма как да се направи проверка.

"Част от документите, с които разполагаме - между дирекциите определени записки и от обясненията на служителите... Това е изчезнало още през 2015 г.", заяви пред bTV министърът на младежта и спорта Радостин Василев пред bTV.

Снимка: Lap.bg

Той разкри, че проверката на Министерството е започнала след няколко сигнала.

"Явно наистина има хора, които знаят, че този проект го няма в министерството. Явно наистина има хора, които искат да се провери отново. Аз също имах такова желание. Издадох заповед, но не мога да го проверя, защото го нямам. Не мога да правя проверки по копия. Не знам дали има копия. По-скоро няма. Не мога да съм сигурен, че това е оригиналния проект", заяви още Василев.

Снимка: Lap.bg

Той алармира и за възможна замяна на документите.

"Сега е много лесно в Българския футболен съюз да се появи нов проект, който след всички проверки "санира", поправя проблемите. И да кажат "Ние ще ви го дадем", каза той и добави:

"След като сезираме компетентните органи, на тях ще им бъде поискан този проект, за да видим дали действително това е проектът, с който са кандидатствали при нас"

След серия разследвания на bTV през 2019 година, Министерството на младежта и спорта поиска Българският футболен съюз да възстанови неправомерно похарчени над 140 000 лева.

Снимка: Lap.bg

Беше установено, че БФС е плащал за осветление, съдийска стая и стая за делегата на стадион "Черноморец" в Бургас. Официални мачове от шампионата там не са играни.

В началото на месец май 2020 г. от футболната централа отрекоха твърденията за нецелесъобразни разходи по организацията и не приеха претенциите за възстановяване на сумата в размер на близо 145 хил. лева.

Снимка: Lap.bg