на живо

В Нидерландия пускат фенове от септември, но със забрана да пеят

Властите със собствен подход за допускането на зрители по трибуните

Getty Images

Привържениците на футбола в Нидерландия получиха добра и лоша вест. Добрата е, че от 1 септември отново ще могат да посещават стадионите за мачовете на любимите си отбори. Заради риска от разпространение на коронавируса, феновете ще трябва да спазват дистанция от метър и половина на трибуните, но и извън тях. При влизане и излизане от стадиона тази дистанция остава задължителна, а не препоръчителна.

Снимка: Getty Images

Любопитното и същевременно неприятно за феновете е, че им е забранено да пеят песни. Причината е същата - да не се разпространява вируса по въздушно-капков път. Това означава мачовете да преминават по доста тих начин като реакции от трибуните ще има само при голове и пропуски.

Ще бъде интересно и да се наблюдава как ще се контролира пеенето на песни от зрителите. Само една трета от капацитета на съоръженията ще бъде отворен. Днес правителството на Нидерландия ще гласува окончателно текстовете от тази наредба.

Снимка: Getty Images

Клубовете очакват и финансова инжекция от правителството на стойност 140 милиона евро, с което да се обезпечи финансовата стабилност на клубовете. Стартът на сезона в Ередивизи е предвиден за 11 септември, което значи, че фенове на стадионите ще има първо за мачовете от Лигата на нациите срещу Полша и Италия.