на живо

В очакване на голямата радост: Григор на финал в България

Статистиката срещу Гофен е напълно на страната на българина

Lap.bg

В последната седмица България е тенис и виновен за това е Григор Димитров. Столичната зала "Арена Армеец" се пукаше по шевовете по време на всеки мач на българина в първия му турнир от сериите АТР пред родна публика, а днес (12 февруари) очаквано е кулминацията на събитието "София Оупън".

Григор Димитров ще играе финал, след като се разправи последователно с поляка Йежи Янович, миналогодишния вицешампион Виктор Троицки и изненадата на надпреварата - грузинеца Николоз Басилашвили.

Повлиян от емоциите, българинът изгуби само един сет до момента и то в първия си мач срещу 267-ия в ранглистата поляк. В останалите срещи той показа страхотна игра, с каквато стартира годината. 

През 2017 г. Григор успя да запише 10 поредни победи - спечели турнира в Бризбейн, а след това достигна до полуфинал на Откритото първенство на Австралия. 

Снимка: Reuters

Една от "жертвите" на българина в Мелбърн беше и днешният му съперник - номер 11 в света Давид Гофен, който тогава се оказа лесен противник за Димитров. Българинът го отстрани на четвъртфинал с категоричното 6:3, 6:2, 6:4.

Белгиецът ще получи желания реванш, но атмосферата, в която ще играе, няма да е никак гостоприемна. Емоционалната българска публика понякога престъпва правилата в аристократичния спорт, но тя е един от плюсовете на Димитров у нас. Над 12 000 почитатели се очаква да посетят финала в "Арена Армеец". 

Снимка: Lap.bg

Статистиката също не е на страната на Гофен. Съперничеството му с българина датира от далечната вече 2010 г. Гришо има безапелационен баланс срещу белгиеца - 5 победи от 5 мача. Първите им три двубоя са от категория "Фючърс" и "Чалънджър". Следва мач от Откритото първенство на САЩ през 2014 г., където Григор отстранява Гофен на 1/16-финал. Последната им среща е в Австралия.

Снимка: Reuters

Димитров диша във врата на своя опонент и в световната ранглиста. Българинът със сигурност ще се изкачи с едно място в класирането и ще стане 12-ти. При успех обаче той ще съкрати разликата си с Гофен на само 110 точки, които са лесно преодолими.

След София, Димитров ще играе в Ротердам. Турнирът Холандия започва на 13 февруари, а евентуален съперник на Григор на четвъртфинал отново е... Гофен.

За да затвърди своето превъзходство обаче, родният представител на корта първо трябва да свърши работата си в София. Очаква се финалната среща да започне не преди 17:00 ч. По всичко личи, че Димитров е фаворитът и ще бъде емоционално подкрепян от всички българи. За него остава едно - да подари на своите почитатели в родината си незабравима радост... този път не пред екрана, а на живо.