на живо

В памет на великия Станислав Бояджиев (ВИДЕО)

Изложба за един от най-успешните треньори в женския баскетбол

В памет на великия Станислав Бояджиев (ВИДЕО)

Станислав Бояджиев е един от най-изявените и успели треньори в историята на българския женски баскетбол. Извежда "Левски" до клубния връх на Стария континент - Купата на европейските шампионки през 1984 г., след два триумфа с престижния трофей "Лиляна Ронкети" през 1978 и 1979 г.

Днес паметта на човека, баскетболиста и треньора Бояджиев бе почетена с изложба, събрала знакови моменти от живота на легендата.

"Той беше един изключителен професионалист, рядко скромен човек. Човек, който обичаше баскетбола и животът му беше баскетбол. Чувството, че живеем в този момент на изложбата в изключително емоционални мигове за нас дава някаква сила, памет и възможност да мислим, че един ден българският баскетбол ще има пак същото европейско равнище.", каза Вера Бояджиева - съпруга на великия треньор, който напусна този свят на 74-годишна възраст през април 2020-а.

Снимките върнаха към спомените и Нина Хаджиянкова - носителка на КЕШ с "Левски" и дългогодишен плеймейкър на националния отбор през 80-те и 90-те години на миналия век, медалистка от европейски първенства с призови места и на световни.

"Толкова съм развълнувана, че в деня, в който честваме паметта на Апостола на свободата, с най-дълбока почит правим поклон и пред нашия треньор. Връщайки се назад във времето и оценявайки труда, усилията и всеотдайността, с която този отбор и треньор работиха за българския баскетбол - един огромен поклон пред труда му. На нашия любим треньор, извел българския баскетбол на европейската сцена!"

Стойността на купа "Лилияна Ронкети" днес е още по-безценна, защото от 20 години насам този трофей не се връчва, а името му остава завинаги в сърцата и мислите на всички, които обичат баскетболната игра. Тази купа има и емоционална стойност. Тя е кръстена на една от най-добрите баскетболистки в Европа през 70-те години – суперзвездата на Италия – Лиляна Ронкети.

"Спомените са безкрайни, просълзих се, тъжно ми е, защото ме върнаха във времето на тези наши преживявания и този наш живот, който беше всичко за нас. Споделям го с голяма мъка, защото в момента женският баскетбол е потънал. Много ми се искаше тази наша славна линия и победи да бъдат запазени във времето и продължени, и то от стойностни хора като г-н Бояджиев. За мен успешните хора таят и пазят успехите си и ги преживяват в себе си. Те не парадират с любов, признателност и обич към баскетбола, а работят за него, създават и градят история. Станислав Бояджиев с човекът изградил историята на българския женски баскетбол!", сподели през сълзи Хаджиянкова.