на живо

В Перник: 100-годишнината на "Миньор" ще е по-добра от на "Левски" и "Славия"

По повод празника "жълто-черните" ще играят с "Миньор" Чикаго

Грандиозно представяне и невиждан празник. Това обещават в Перник за 100-годишния юбилей на местния футболен хегемон "Миньор". Събитието ще се състои в събота (27 юли).

"Левски" имаше своята 100-годишнина, "Славия" имаше своята 100-годишнина. Това, което ще видят феновете на "Миньор" и гражданите на Перник, ще е много по-добро. Като начин на провеждане и като атмосфера. "Левски" игра с "Лацио", ние играем с отбор от "Чикаго". Той е единственият български най-високо поставен на световно ниво", закани се заместник кметът на Община Перник Денислав Захариев.

"Жълто-черните" ще играят срещу техните съименници от Чикаго. "Миньор" от Ветровития град е отбор съставен от българи,живеещи в САЩ, които се изявява в майсторската Метролига.

Те вече пристигнаха в Перник специално за юбилея. Кметът Вяра Церовска получи от треньора Емил Миланов официална прокламация от кмета на предградието на Чикаго за сътрудничество между двата града.

С организацията на празника са се заели, както феновете, така и Община Перник. 

Преди мача привържениците ще се съберат пред Съдебната палата в града в 16:30 ч. и ще тръгнат на шествие до стадиона. Официалното откриване на празника е в 18:30 ч. Мачът стартира в 19:00 ч. 

"Миньор" е достигал 2 пъти до 4-то място в елитната футболна лига - през 1955 г. и 1961 г. През 1958 г. играе на финал за Купата на Съветската армия, но губи от "Спартак" Пловдив.

В последните години перничани играят в Югозападна трета лига.