на живо

В плуването потънаха под вода, крият за лагера на националите (ВИДЕО)

Шефката на Антидопинговия център д-р Заркова се скри от въпросите на bTV

В плуването потънаха под вода, крият за лагера на националите (ВИДЕО)

В навечерието на първия лагер на националния отбор по плуване след допинг скандала, няма яснота кога отново ще бъдат тествани родните национали. Президентът на централата Георги Аврамчев няма информация и кои плувци ще се явят на утрешния сбор в София.

Преди дни, след разкритие на bTV стана ясно, че трима национали - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, са дали положителна проба за веществото станозолол. Първоначално от федерацията обвиниха момчетата, че са действали на "своя глава". Тримата уличени разкриха, че практиката в националния отбор е да бъдат взимани таблетки, разпределени от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки. 

Аврамчев уверява, че всички от националния тим ще минат допинг проверка, както и ще бъдат изследвани всички препарати, които се дават на плувците. Той обаче не знае кога ще бъдат тествани плувците: "Когато реши агенцията, това не зависи от мен, аз не определям. За пореден път повтарям, че не мога да влияя на това кой кога да бъде тестван.", каза той пред bTV.

По време на изслушването на тримата плувци в четвъртък обаче Аврамчев твърди, че би могъл да скрие спортисти от допинг проверка. Това стана ясно от запис, предоставен на bTV.

По желание на федерацията по плуване, може да бъде поискана допинг проверка, която да е за сметка на централата. Но според Аврамчев кога ще бъдат тествани плувците, зависи само и единствено от Антидопинговия център. "Ние ще поискаме на всички национални състезатели да им бъде направен допинг тест. Това е, нищо повече няма да коментирам, докато не приключи проверката.", каза шефът на федерацията.

Потърсихме отговор на въпроса кога Антидопинговият център ще се задейства. Изпълнителният директор д-р Виолета Заркова не отговори на многобройните ни обаждания. Селекционерът Кристиян Минковски отказа абсолютно всякакъв коментар до изясняване на случая с тримата уличени в допинг.

По информация на bTV, на лагера на Белмекен през януари са присъствали 22 плувци, а през февруари на лагера в София – 12. 

Наша проверка установи, че има плувци от националния отбор, които имат покани за участие на започващия утре лагер на басейн "Диана", но няма да се присъединят.

Следващото голямо състезание е в София от 2 до 4 април, когато ще се проведе държавното отборно първенство, което е и олимпийска квалификация.