на живо

В Русия вдигнаха сламен стадион в знак на протест (ВИДЕО)

Проектът осмива бавния и суперскъп строеж на съоръжението в Санкт Петербург

Сламен стадион в знак на протест срещу корупцията и бавното строителство. Любопитният проект бе реализиран в руското село Красное. Той носи името „Зенит Арена”, но е 68 000 пъти по-евтин от оригинала в Санкт Петербург - 673 срещу 700 милиона долара...

Инициатор на идеята, сякаш вдъхновена от приказката за трите прасенца, е местният земеделец Роман Пономарьов. Целият процес преминава под строг финансов контрол, а табела на входа обявява тържествено: „При строежа на този стадион не е открадната нито една рубла”.

Арената е изработена от 4500 бали слама, а трибуните побират 3000 зрители. Съблекалните са във формата на пирамида.

Съоръжението вече бе домакин на първия си турнир, като участие взеха няколко местни отбора.

Пономарьов е върл фен на „Зенит” и твърди, че възнамерява да покани клуба да домакинства на сламения стадион. Той намеква, че проблемите около строителството на новата колосална арена, която ще приеме един от полуфиналите на световното първенство догодина, са твърде дълбоки.

„Струва ми се доста странно цената непрекъснато да расте, а същевременно пусковият срок постоянно да се отлага”.

От клуба оцениха подобаващо поканата и предложиха на Роман билет за истински мач.

Фермерът твърди, че неговият стадион е построен за 5 дни. Той възнамерява да организира международна надпревара през август.

Новостроящият се стадион на „Зенит” е проектиран от японското светило Кишо Курокава. След смъртта на архитекта проектът претърпя куп промени и забавяне на изпълнението с цели 6 години. Освен това разходите и инфлацията покачиха цената с цели 540%.

Строежът е съпътстван и от корупционни скандали - бивш заместник-областен управител е обвинен в прибиране на подкуп в размер на 351 000 долара.