на живо

В Сърбия: Ето тези два документа ще донесат победата на Джокович!

Според медиите в западната ни съседка, световният номер 1 има голям шанс да играе на Откритото първенство на Австралия

Reuters

Два документа ще наклонят везните в полза на Новак Джокович и съдът ще му позволи да остане в Австралия и да участва на Откритото първенство в страната. Това твърдят медиите в Сърбия. 

По-рано днес световният номер 1 в тениса беше изслушан от миграционните власти и отново пратен в хотела, в който преди седмица прекара 5 дни. След полунощ пък трима съдии ще съобщят крайното си решение. 

Снимка: Reuters

Съдът разпространи над 260 страници с документи, на които се обляга процесът. Двата споменати в западната ни съседка са предоставени също. 

Първият е потвърждение за валидно медицинско изключение. Джокович не е ваксиниран, но има право да играе на Откритото първенство на Австралия, тъй като е предоставил положителен тест за коронавирус на 16 декември. Потвърждението, че сърбинът може и да пропусне да си постави доза от одобрените препарати против заразата до 16 май 2022 г. е издаден от две независими медицински комисии, а след това потвърден и от Тенис асоциацията на Австралия.

Другият документ е на Института за обществено здраве в Сърбия "Доктор Милан Йованович Батут". В него сръбските здравни власти потвърждават, че на 16 декември тенисистът е бил положителен, а на 22 декември пробата му е отрицателна. 

"Системата на тестване е надеждна, точна и резултатите на господин Новак Джокович са легитимни", пише в документа, подписан от директора на Института д-р Верица Йованович.

Тези документи трябва да докажат, че сърбинът е влязъл на територията на страната легално. 

Джокович кацна на австралийска земя на 6 януари. Той обяви ден преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус. На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран от министъра по миграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук. Той обяви, че сърбинът е заплаха за живота и здравето на австралийците преди ден. 

Крайното решение ще стане ясно след полунощ. То ще бъде обявено от 3-членно съдебно жури, както поискаха адвокатите на Джокович.