на живо

Валери Божинов в топ 20 на провалените таланти

Бившият национал попадна в неприятна класация

Instagram

Валери Божинов попадна в топ 20 на изданието Goal.com за футболисти, които не са успели да станат големи звезди, въпреки че са били на върха на славата като тийнейджъри.

Класацията е по азбучен ред, а не по ранг. Сред останалите с подобна съдба са Фреди Аду, Андерсон, Антонио Касано, Себастиан Дайслер, Денилсон, Диего, Ройстън Дренте, Боян Къркич, Алешандре Пато, Федерико Македа, Джърмейн Пенант и други.

Относно бившия български национал, изданието пише:

"Валери Божинов беше най-младият чужденец с дебют в италианската Серия "А". Той го стори само на 15 години. Това се случи през януари 2002 г. с екипа на "Лече". Очакванията към него бяха много високи. Дори толкова високи, че беше включен в състава на България за Евро 2004."

"От него се очакваше да бъде отговорът на Серия "А" на изгряващия талант на Висшата лига - Уейн Рууни. Последният не само изгря, но и свети дълго време с обилна светлина, преди да прегори и да угасне в залеза на кариерата си. Но Божинов така и не засвети с блясъка, с който се очакваше да го стори."

"Едва 19-годишен отиде във "Фиорентина", после имаше престои в "Манчестър Сити" и "Ювентус". Кариерата му беше белязана от контузии и пререкания с треньори и съотборници. В момента е в хърватския "Риека", гласят редовете на Goal.com.